Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var julen verkligen bättre förr? Se NT:s unika bilder från gamla jular

Nog var julen vitare, barnen gladare och granarna grönare förr?
NT drömmer sig tillbaka till en tid då granarna var tanigare, julljusen hemstöpta och NT:s reportrar inte kände igen filmstjärnor.

Annons

NT har tagit sig till stadsarkivet för att gräva bland tidningens gamla bilder som förvaras där. Bilderna från andra halvan av 1900-talet väcker minnen och funderingar. Hade vi verkligen sådana där kläder och frisyrer? Hur kunde det som kändes så modernt och världsvant plötsligt bara bli – töntigt och daterat?

Mycket har hänt på 20-70 år. Förr i tiden fanns inga handelsområden utanför stan, varken i skärgårdsstil eller någon annan stil. Möbler fick man köpa i stadskärnan, där det låg två möbelaffärer bara på Tullportsgatan.

Edsbergs möbler på Tullportsgatan en kväll runt jul någon gång under 1960-talet. Kanske kom tomten med en soffa det året?

Ett måste före jul är skyltsöndag, då julperioden officiellt börjar. Förr i tiden var det runt första advent. I dag tjuvstartar julen direkt efter allhelgona. Men förr i tiden tyckte man att skyltsöndagen borde vara längre och höll butikerna nattöppna, i vart fall i Rimbo 1984. Tänk att kunna köpa ett halvt kilo Kalaskaffe och en ask tvåtumsspik klockan 02. Nästan som att bo i New York!

Julen är förstås barnens högtid. Förr i tiden köpte man deras julklappar i en fysisk butik. Barnen fick vänta utanför med sina små näsor tryckta mot skyltfönstren. Nu går man och tittar och klämmer i en fysisk butik, sen beställer man samma grej billigare på nätet och klagar över butiksdöden i stadskärnan.

Små rospiggar med stora julklappsdrömmar utanför leksaksaffären på Posthusgatan i Norrtälje, den 18 december 1986.

Förr i tiden höll folk på med allt möjligt tidskrävande arbete före jul, som att stöpa sina egna ljus. Till och med kungafamiljen höll på med ljusstoppning och korvstöpning. Nu hinner man inte med sånt, utan handlar grejerna i affären. Det är knappt så att man hinner med det.

Lille Nicolas Strandberg lär sig stöpa ljus tillsammans med Anneli Holgersson, Ann-Catrine Strandberg, Carina Söderberg och Ann-Mari Andersson 1978.

En gammal sedvänja som överlevt är dock att baka pepparkakshus, ett pilligt bestyr och farligt om man använder smält socker som lim. I dag använder proffsen limpistol.

Två okända damer bygger pepparkakshus 1993. Observera den tidstypiska hemsydda(?) hårsnodden på den stående kvinnan. Vem känner igen dem? Gör de fortfarande pepparkakshus till jul?

Förr i tiden kom granar från skogen och inte från en övergödslad plantage i ett sydligt grannland.

Anders och Ralf Söderblom har huggit julgranar 1978. Då fanns varken smarta telefoner eller Netflix, så det gick att få med sig barn ut.

Förr i tiden hade julgranarna mellanrum mellan grenarna, så att det gick att hänga upp pyntet. I dag är de tjocka och lurviga som Barbaskön, med så tätt av eländigt tunna små kvistar så man måste lägga pyntet utanpå. Ett problem för den ekonomiskt lagde är att det är lätt att avslöja vilka granar som är fixade gratis. Allt är Disneys fel.

Lars Eliardsson från Roslagsbro säljer en gran till Centerpolitikern Ulla Holtman på Hamnplan i Norrtälje. 1981 kostade granen 70 kronor och såldes till förmån för Roslagsbro IF. Det motsvarar 207,90 i dagens penningvärde.

Förr i tiden köpte till och med kända människor julgranar som vanligt folk. Det gör de kanske fortfarande, men nu berättar de om det i sociala medier.

Lännabon Kjell Bergqvist köper julgran av Claes Hamne, utanför Flygfyren 1990. Claes verkar nöjd med trädet, Kjelle något mer skeptisk. Det kan också vara så att Bergqvists min beror på att NT:s utsände Grethel Hjuberger inte kände igen honom. Han var i vart fall fortfarande lite förnärmad över det fyra år senare, när Hjuberger var hemma hos honom för att intervjua hans dåvarande fru, skönhetsdrottningen Yvonne Ryding.

Dags att få upp julgranen på Lilla torget 1988. En hjullastare verkar vara ett betydligt bökigare redskap än en skylift för att få upp en gran.

Julen är och var ätandets högtid. Förr i tiden åt man alla delar på grisen och det fanns ingen vit pralin i Aladdinasken. Alla anställda och folkvalda måste naturligtvis bjudas på julbord. Förr i tiden fanns det 25 olika kommunfullmäktige, där det nu finns ett. 1952 slogs de ihop till sju och 1971 blev alltihopa Norrtälje kommun. Det måste ha funnits jättemånga politiker förr i tiden. Nästan allihop tycks ha varit män.

Julbord för Häverö kommunfullmäktige 1951. Känner ni igen några av ledamöterna? Vilken är lokalen?

Den som inte var invald i fullmäktige kunde då som nu äta julbord på lokal.

Sigrid Thun lagade julbord på Pensionat Granparken 1990.

Förr i tiden var man också intresserad av hur det var förr i tiden. Till exempel ville man visa hur julbord såg ut för hundra år sedan. Fint folk hade grishuvud, fattigt folk hade kokt gäddhuvud med vidhängande gäddkropp. En del (läs stockholmare) gjorde sig till och stoppade enris i gäddan. Rospiggar struntade i det tramset och kokade bara firren hel.

En mycket glad Siv Forsberg visade vad fint folk hade på julbordet i slutet av 1800-talet. Bilden är tagen på en utställning i Österby 1992.

Förr i tiden kom tomten till små stugor i Roslagen med klapparna i en praktisk plastsäck. Säckväv var omodernt. Det var på den tiden människor som ville värna om miljön hade tyska sandaler och hemfärgade ylletröjor och var allmänt suspekta. Nu syns såna åsikter inte på folk.

Redan 1989 kom tomten.

Innan julklappsutdelningen gick tomten förstås ut för att köpa en tidning. Gissa vilken!

God jul önskas alla läsare! Glöm inte att titta in på norrteljetidning.se under helgerna. Förr i tiden fick man klara sig utan lokala nyheter till nästa vardag. Nu finns uppdaterade nyheter alltid tillgängliga i telefonen.

Men var då julen bättre förr? Troligen inte, men det är kul att titta tillbaka och minnas ibland.

1978 läste till och med Tomten själv NTRT, Norrtelje Tidning Roslagens Tidning, som den hette då. Här utanför dåvarande redaktionen i det gröna huset på Hantverkaregatan i Norrtälje.

Annons
Annons
Annons