Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen gjorde fel – industrifastighet i Sika kan behöva flyttas

Bygg- och miljönämnden höll sig inte till gällande detaljplan när en av fastigheterna i Sika nya industriområde fick bygglov. Nu får kommunen bakläxa och bygglovet upphävs.

Annons

Bygg- och miljönämndens arbetsutskott i beslutade i januari att bevilja bygglov för nybyggnad av en industribyggnad i Sika strax söder om Norrtälje. Enligt arbetsutskottet utgjorde ombyggnationen en så liten avvikelse att det varken skulle medföra någon miljöpåverkan eller påverka någon verksamhet i området.

Bygganden avvek dock från detaljplanen i området då den skulle placeras sex meter från huvudgatan i området till skillnad från alla andra byggande i området som ligger 25 meter från huvudgatan.

Men bygglovet överklagades av en granne som menade att detaljplanen för huvudgatan har utformats för att med hänsyn till att den också är genomfartsväg för alla som bor i Sika by. Därför menade grannen att detaljplanens krav på huvudgatans utformning skulle kvarstå. Grannen klagade även på att det var anmärkningsvärt att Sika vägsamfällighetsförening inte fått möjlighet att yttra sig om bygglovet.

Nu har länsstyrelsen tagit upp ärendet och kommer fram till att grannen har rätt i sak. Att byggande placerats sex meter, istället för 25 meter, från vägen kan inte godtas som en liten förändring. Därmed kan det, enligt länsstyrelsen, med fog sägas att nybygget strider mot detaljplanens syfte och att en annan placering av bygganden hade varit bättre.

Länsstyrelsen beslutar därför att upphäva kommunens beslut om bygglov till industrifastigheten.

Länsstyrelsens beslut kan dock fortfarande överklagas till mark- och miljödomstolen.

Mer läsning

Annons